Właściwości zdrowotne aronii czarnoowocowej

2016-09-14

Aronia czarnoowocowa to niepozorny krzew, którego owoce kojarzone są zazwyczaj ze specyficznym, cierpkim smakiem. Jednak tym, co naprawdę wyróżnia aronię, jest wybitna liczba substancji czynnych o szerokim działaniu prozdrowotnym. Charakteryzuje się największą pośród surowców roślinnych zawartością polifenoli. Związki te neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia i rozwój wielu chorób cywilizacyjnych.

Aronia wykazuje udokumentowane licznymi badaniami klinicznymi działanie:

- hamujące rozwój raka jelita grubego
- obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a tym samym zapobiegające powstaniu zmian miażdżycowych
- obniżające ciśnienie krwi
- ograniczające starzenie organizmu
- zwiększające elastyczność ścian naczyń krwionośnych
- obniżające poziom glukozy we krwi, co jest kluczowe dla profilaktyki cukrzycy

Tak wszechstronne, korzystne oddziaływanie na organizm wyróżnia aronię czarnoowocową na tle innych owoców. Soki, herbaty czy tabletki z wyciągiem z aronii to doskonałe środki wspomagające zdrowie i ograniczające rozwój takich groźnych chorób cywilizacyjnych jak nowotwory, miażdżyca czy cukrzyca. Warto wprowadzić aronię na stałe do swej codziennej diety, by odczuć jej wszechstronne działanie zdrowotne.